Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

Kezdődhet a próbaüzem az új szennyvíztisztítóban

2020-02-12

Részletek ->

2. szennyvíz.jpgA végéhez közeledik a 61-es út mellett épített, megújult szennyvíztisztító telep kivitelezése, február közepén elindulhat a próbaüzem. A korszerű telep környezetbarát módon tisztítja meg a beérkező szennyvizet, a működéséhez szükséges energia nagy részét pedig biogázból állítják elő.
- Finiséhez érkezett a 6,67 milliárd forintos beruházás, mely a Kaposvár és a környező településekről érkező szennyvizet megtisztítja. Február közepén elindul a próbaüzem, mely augusztusig tart majd - jelentette be Szita Károly polgármester a Dombóvár felé vezető út melletti telephelynél tartott rendezvényen.
- Azért volt szükség a megújításra, mert a régi telep már huszonnégy éves, egyre nehezebben tudta kellő hatékonysággal tisztítani a szennyvizet. Az új létesítmény olyan tisztaságú vizet állít elő, mely nem csupán a jelenkor, de a következő évtizedek elvárásainak is megfelel. A melléktermékként keletkező szennyvíziszapból előállított biogáz fogja biztosítani a telep energiaellátásának a felét. A szennyvíztelep klímavédelmi hatása, hogy a káros anyag kibocsájtása, az üvegház hatású gázoknak a csökkentése továbbra is folytatódni fog Kaposváron. Így városunk a klímavédelem terén az elsők között marad továbbra is a nagyvárosok között - mondta el a polgármester a sajtótájékoztatón.
- A megújult telep teljes egészében átveszi a régi telep szerepét, átalakítva a tisztítási technológiát. A telep a mechanikai tisztításokon kívül egy nagy biológiai reaktor is egyben, ezeken a helyeken mikroorganizmusok végzik a víz megtisztítását, melynek eredményeként egy megbízható tisztaságú víz jut el a Kapos folyóba, ahol véglegesen befejeződik a tisztítás - ismertette a folyamatot Genczler István, a KAVÍZ Kft. ügyvezetője - A telep jelenleg százezer embernek és mintegy ötezer vállalkozásnak napi tizennégyezer köbméter szennyvízét veszi át és tisztítja meg. Reméljük, hogy a hat hónapig tartó próbaüzem után egy XXI. századi üzem kezdheti meg a munkát - tájékoztatott hozzá az ügyvezető.
Szolgálati közlemény: Februártól távozott a KAVÍZ Kft. éléről Genczler István ügyvezető. A tehetséges vízügyi szakember visszatért „pátriájába” Baranya megyébe, Pécsre. Új állomáshelyén sok sikert kívánunk felelősségteljes munkájához.