Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

Szita Károly: a modern közszolgáltatások a kaposváriakat szolgálják

2019-10-08

Részletek ->

O.2. Szita.jpgMeg kell őrizni az olcsó és biztonságos ellátást lehetővé tevő közszolgáltatásokat, ezt pedig csak úgy lehet elérni, hogy további energiahatékonysági fejlesztéseket hajt végre a város – nyilatkozta a KAPOS HOLDING hírlevélnek Szita Károly polgármester, akivel az előttünk álló évtized legfontosabb kaposvári feladatairól és célkitűzéseiről beszélgettünk.
– A Kaposvár tegnap-ma-holnap című kiadvány, amelyet minden kaposvári megkapott, hihetetlen és mégis valóságos olvasnivaló: egy teljesen új Kaposvár képét mutatja, mint az volt a kilencvenes években?
– Így van, és ez a kaposváriak érdeme. A kiadvány újbóli megjelentetésével nem titkolt célom az, hogy erősítsem a város polgáraiban a büszkeség érzetét, mert van mire büszkének lennünk. Kevés olyan alkotó közösség van hazánkban, amely negyed évszázad alatt ilyen városépítő munkára lett volna képes, hiszen egyszerre léptünk előre a foglalkoztatás, a közszolgáltatások, a közlekedés, az oktatás, az egészségügy, a sport, a kultúra, a közbiztonság és a városarculat területén is. Mindemellett ez a kötet még O.2. Szita.5.jpgígy is csak egy szűk válogatás, a valós teljesítmény sokszorosan meghaladja egy ilyen kiadvány terjedelmi lehetőségeit.
– A KAPOS HOLDING Zrt. vállalatai is nagyot fejlődtek: legutóbb a buszosok találtak szuper otthonra, de említhetném az európai színvonalú versenyuszodát, a napelem parkot vagy a modern hulladékkezelőt. Mi volt ezeknek a beruházásoknak a mozgatórugója?
– Olyan várost álmodtunk meg magunknak, amely mindent megad polgárainak, amire csak vágynak. Azzal a célkitűzéssel fogtunk tehát neki Kaposvár átfogó megújításának, hogy a beruházások végeztével minden kaposvári jobban élhessen. Ez tehát egy kényelmi szempont, egyszerűen szeretnénk elérni, hogy még jobb legyen itt élni. Másrészt ott vannak a városüzemeltetéssel kapcsolatos fejlesztéseink, amelyeket alapvetően három fő ok miatt végzünk. Az egyik az, hogy a közszolgáltatások terén a jövőben is a legolcsóbb nagyváros szeretnénk lenni Magyarországon. Nehéz volt ezt elérni, de ugyanakkora munka meg is őrizni az eredményt. Aztán ügyelnünk kellO.2.Szita.8.jpg az ellátás biztonságára is, vagyis folyamatosan modernizálnunk kell a rendszereket, hogy hatékony legyen a működés. Harmadrészt pedig minden téren át kell állnunk a környezetkímélő technológiákra, mert a jelenünk mellett figyelnünk kell a jövőre is, arra, hogy milyen világot hagyunk gyermekeinkre és unokáinkra.
– A versenyuszoda után egy wellness-hotel is épül majd, ezzel Kaposvár a térség turisztikai célpontja lehet.
– Kaposváron folyamatosan nő a vendégéjszakák száma, hiszen egyre több minden miatt érdemes ellátogatni hozzánk. Ha már épp a versenyuszodát említi, bizony, a sportturizmus is nagyobb lendületet fog kapni. A nagyobb rendezvényeinknél visszatérő probléma a minőségi szálláshelyek hiánya, ezen kívánunk változtatni a szálloda felépítésével.
– A bio- és napenergiai beruházások a klímavédelmet is szolgálják. Elárulja, hogyan sikerült Európa legnagyobb napelemparkját idehozni?
– Higgye el, nem az a lényeg! Sokkal inkább az, hogy elindultunk egy olyan úton, amely az olcsóbb és O.2.Szita.3.jpgkörnyezetkímélőbb energiaforrások felé vezet. Kaposvár – fekvése okán – alkalmas hely egy ilyen beruházáshoz, s persze kellett a lobbi is, hiszen nem várhatjuk ölbe tett kézzel, jön-e befektető vagy sem.
– Az Egészséges Kaposvár mondanivalóját mi szülte? Nem vagyunk elég egészségesek, vagy kell az egészség az alkotóerőhöz, a mindennapi élethez és a munkához?
– Amikor azon gondolkodtam, hogy az évszázad beruházási programja után mit kell figyelmünk középpontjába helyeznünk, az itt élő emberek egészsége jutott eszembe. Nem véletlenül! Az egészség minden ember legféltettebb kincse. Városunk óriásit fejlődött, s ezzel együtt mi is sokat változtunk, de nagyon fontosnak tartom, hogy a jelenleginél is erősebb és egészségesebb közösség lakja ezt a várost, mert úgy vélem, ez a boldogság alapja. Biztos vagyok benne, hogy odafigyeléssel és gondoskodással, egy tudatosabb életvezetéssel mindannyiunk életéhez hozzátehetünk boldog éveket. Örülök annak, hogy a kaposváriakkal idén folytatott számtalan beszélgetés visszaigazolta az ügy fontosságát, így lett ez a közös célunk.
– Merrefelé tart Kaposvár a következő években? A most végződő lakossági fórumokon mit tapasztalt, mit szeretnének leginkább a kaposvári emberek?
– Először is köszönöm a kaposváriaknak, hogy aktív részvételükkel ismét sikerült egy olyan várospolitikai programot összeállítanunk, amely a közös akaraton alapszik. Négy fő célt fogalmaztunk meg. Azon túl, hogy szeretnénk, ha 2030-ra Kaposvár válna az ország legegészségesebb városává, el kell érnünk, hogy többen szülessenek, mint ahányan időseink közül itt hagynak bennünket. Aztán a bérek terén is előrébb kell lépnünk, hogy a kaposváriak többet keressenek. Végül – s ez a terület érinti közvetlenül a KAPOS HOLDING-ot is – folytatnunk kell az energiahatékonysági beruházásainkat, hogy egyre zöldebb, és egyre olcsóbb módon biztosítsuk a távfűtést, a víz- és csatornaszolgáltatást, a hulladékgazdálkodást stb. Meg kell őriznünk a rezsicsökkentés eredményeit, hogy olcsóbban üzemeltethessük városunkat, s több pénz maradjon a kaposváriak zsebében.