Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

Újévi beszélgetés Szita Károly polgármesterrel

2019-01-15

Részletek ->

Kis tett is sokat ér a város szolgálatában

Szita piac 2019-jan.jpg- Újévi interjúra kértük, ám január első napjaiban kikerülhetetlen: melyek voltak a legfontosabb örömérzetei és akadt-e hiányérzete a 2018-as évvel kapcsolatban? Mi az, ami leginkább jellemezte Kaposvárt 2018-ban?
- Kaposvár fejlődik, a város polgárai pedig gyarapodnak, ez 2018 legnagyobb eredménye, no meg persze az, hogy olyan kiváltságos időszakban lehetünk Kaposvár polgárai, amikor mindazt megteremthetjük, amit közösen megálmodtunk. Hiányérzetem ezek után nincs, ám időnként türelemre kell intenem magam, mert hamarabb szeretnék megoldani olyan feladatokat, amelyekhez több idő kell.

- A Németh István Program Kaposvár fejlődésének motorja. Ez a várost működtető KAPOS HOLDING-ot is jócskán érinti. Az új beruházások elindításánál mi volt az elsődleges érdek?
- Az, hogy a kaposváriak jobban éljenek. Ennek számos összetevője van az egészségtől kezdve a munkán és béren át egészen a biztonságig. A városi közszolgáltatások minősége ugyancsak fontos tényező, nemcsak a biztonságos ellátás, hanem a megfizethető árak tekintetében is. Nos, nem rejtem véka alá az elvárásomat: a városüzemeltetésben olyan új, modern és okos megoldásokat kell folyamatosan bevezetnünk, amelyek eredményeként továbbra is az ország legalacsonyabb árait, díjait tudjuk biztosítani a kaposváriaknak. Jó úton járunk, elég, ha a biogázzal hajtott buszainkat vagy éppen a távhőberuházást említjük példaként.

- Az új szennyvíztisztító, a buszok hamarosan átadásra kerülő szerviz telephelye, a megújuló e
nergiateremtés vagy a modern hulladékhasznosító egyúttal mind-mind környezetvédelmi célokat is szolgál. Az épülő versenyuszoda és az új sportcsarnok, de akárcsak egy-egy új tornacsarnok nemcsak élsport, de egészségcentrum is. Mintha Kaposvár új fázisba lépne: az egészséges város megteremtése felé. Ez lehet az új XXI. századi város imidzs?
- Azt szeretném, ha Kaposvár 2030-ra az ország egyik legegészségesebb városa lenne. A jelenleg is zajló időszakban mindent megépítünk, amely képes kiszolgálni a 21. század igényeit, ám a legfontosabb az, hogy az itt élők egészségben és boldogságban lakják ezt a várost, amelyet otthonukként szeretnek és építenek. Mégpedig zöld városnak, mert a tiszta környezet elengedhetetlen a minőségi élethez. Csak két példa a most is zajló fejlesztésekből: az új busztelephely villamosenergia-szükségletét teljes egészében az első napelemparkunk biztosítja majd, s persze ott van az épülő szennyvíztelep, amelynél egy helyi erőmű állítja majd elő a szennyvíziszapból a működéshez szükséges energiát.

- A közlekedési centrum, az új színház, az ügyészség vagy a közművek miatt felbontott utcák és a többi új beruházás közlekedésben okozott nehézségeit Ön hogyan látja: jól viselik a kaposváriak? Mi volt rá a recept?
- Nézze, ha Ön otthon felújítja a fürdőszobát vagy a nappalit, akkor kényelmetlenségekkel is számolnia kell, nem úgy van az, hogy egy csettintésre elkészül a vágyott burkolat, festés, berendezés. Egy város esetében ugyanezzel kell számolni, s úgy érzékelem, hogy a kaposváriak ezt pontosan tudják. Ezúton is köszönöm nekik nem pusztán a türelmüket, hanem a jobbító szándékú észrevételeiket, és azt, hogy az átmeneti nehézségeken is együtt lépünk át.

- Nagyon szimpatikus a kaposvári Őrangyal program, ez a helyi környezetvédelem megszerettetése a gyerekekkel: ez Önnek a vesszőparipája?

- Az előbb már említettem, hogy miért fontos a szép és tiszta városi környezet. Nos, éppen a gyermekeink és unokáink, vagyis a jövő miatt. Ha magunkba nézünk, hamar észrevesszük, hogy tulajdonképpen mindent értük, az utódainkért teszünk. Tesszük ezt munkával, személyes példaadással és az Őrangyal programhoz hasonló szemléletformáló eszközökkel, hogy a ma iskolásai nálunk is jobb gazdái legyenek majd Kaposvárnak. Örülök, hogy a KAPOS HOLDING több tagvállalata is csatlakozott a kezdeményezéshez, s hogy partnerek abban, hogy a gyerekek a lehető legtöbbet megtudják azokról a városüzemeltetési elvekről megoldásokról – például a szelektív hulladékgyűjtés vagy éppen a megújuló energiák alkalmazásának jelentőségéről -, amelyekről talán a szüleik sem tudnak eleget.

- Hogyan értékeli és mit vár el a KAPOPS HOLDING cégeitől, dolgozóitól - akik a városműködtetés letéteményesei, hogy a sokféleségből csak néhányat kiemeljünk: a tájékoztatástól a távhőszolgáltatásig, a vizes és jeges sporttól a városi közlekedésig, az ivóvizünk megteremtésétől a hulladék begyűjtésig és feldolgozásáig, a fürdő- és piacműködtetéstől a hamarosan új fokozatba lépő desedai kempingfejlesztéssel is a foglalkoznak...

- Először is köszönöm mindazok munkáját, akik a város polgáraiért dolgoznak, legyenek azok hulladékszállítók, karbantartók a fürdőben vagy sofőrök a buszainkon. Valamennyiük odaadására szükség van ahhoz, hogy a kaposváriak elégedettek legyenek a közszolgáltatásokkal. Azt kérem tőlük, hogy városunk átalakításának legyenek ők is aktív részesei, s ki-ki a maga területén, tudása legjavát adva járuljon hozzá az egyre minőségibb ellátáshoz. Ehhez kívánok az újévben mindnyájuknak erőt és egészséget!