Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

Óriási kínálat a vékony bukszához

2014-10-29

Ennek az ünnepnek is megkopott a fénye! – jegyzi meg a kaposvári piacon az egyik árus. – Lassan kiöregszik, sőt, kihal az a generáció, melynek tényleg számított a Halottak napja. A fiatalok inkább már rutinból járnak a temetőbe, egy program számukra, amin túl kell esni. S így is vásárolnak.

Való igaz, jellegzetes halottak napi koszorúval vagy sírcsokorral csak kevesen grasszáltak a piacon, pedig a felhozatalt nem érhette kritika. Csak hát a pénz napjainkban is nagy úr, így a keresletet sokkal inkább meghatározta a buksza vastagsága, mintsem a kínálat.
– Háromezer forint az általános lélektani határ – osztotta meg tapasztalatait egy koszorúárus. – Ennél drágábban csak azok vásárolnak, akik évek óta visszajáró kuncsaftok, de belőlük már alig maradt.
Ők viszont akár tízezer forintot is kifizetnek egy koszorúért, melyből persze a legszerényebb kivitelűeket néhány száz forintért kínálják a kofák.
– A nyolcszáz-ezerkétszáz forintos szárazakból megy a legtöbb – állította a koszorúárus –, s láthatóan azok sem akarnak mélyebben a zsebükbe nyúlni, akiknek futná rá. Főként a fiatalabbak közül... A nyugdíjasok persze szánnának rá többet is, csak nekik meg nem futja...

Persze, ha valakinek több sírt is meg kell látogatnia a hétvégén, bárhogy próbálkozik, nem ússza meg ötezer forint alatt. Egy valamirevaló krizantém szála 150-300 forint volt a piacon, s nem valószínű, hogy az elkövetkező napokban lejjebb mennének az árak. A kisfejű-kisvirágút szálanként ötven, négy-öt szálas csokronként 200-350 forintra tartották a kofák. Egy tényleg vállalhatóan kinéző, élővirágból készült nagykoszorú háromezernél kezdődött, ugyanilyen paraméterekkel sírcsokrot már 1400-tól kínáltak. A koszorúk nagy riválisai lettek az elmúlt években a különféle cserepes virágok, jellemzően különböző féle-fajta krizantémok, melyekből hetven centis virágátmérőjű, szép sűrű is kétezerért gazdát cserélt, a kisebbeket pedig akár ötszázért is odaadták az árusok.
– Ismerjük el, ezek mutatnak is valahogy egy síron – jegyezte meg a koszorúárus. – És bizony, így olcsóbban kijön a vevő. Csak hát a temetőbe inkább koszorú vagy csokor való.

Utóbbiakkal, de még a piacos cserepessel a nagyáruházak is konkurálni akarnak, elképesztő mennyiségben és méretválasztékban, s ami sokak számára a legfontosabb, a piacos ár 70-80 százalékáért kínálják ugyanazokat a virágokat. S náluk valamelyest olcsóbbak a mécsesek, gyertyák is. Melyekből az igazán nagyokat és díszeseket – s valljuk be, esetenként kifejezetten giccseseket – csak kevesen választják, a 80-200 forintosakat keresi mindenki, no és a klasszikus teamécsest, melyből tucatnyi kerül annyiba, mint egy közepes üveg- vagy műanyag-burkolatú. Négy-öt meglátogatandó sír esetében persze akárhogy is taktikázik az ember a virággal és a gyertyával, nehéz megúszni tízezer forint alatt, hiszen emlékhelyenként két-kétezer-ötszáz forinttal könnyedén számolhat – s akkor semmi látványos-extra nem került a sírokra...

Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/oriasi-kinalat-a-vekony-bukszahoz-579228