Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

Útmutatást adtak, hogy ne jelentsen veszélyt a hulladék

2014-09-19

A veszélyes hulladékokról évente jelentést kell készíteniük a vállalkozásoknak a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőségnek.

2013 januárja óta összesen 282 ponton változott a hulladékról szóló törvény, legutóbb az idén júliusban. S bár általánosságban elmondható, hogy a vállalkozások kifejezetten figyelnek a környezetvédelmi előírások betartására, mégis szükségük van segítségre, hogy a rengeteg módosítást követni tudják. Ennek érdekében szervezte meg a Kaposvári Környezetvédelmi Kft. az első kaposvári környezetvédelmi és ADR-biztonsági konferenciát pénteken az inkubátorházban. Ahol a helyi vállalkozások környezetvédelmi megbízottjai tájékoztatást kaptak többek közt a veszélyes hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettségekről, tárolásuk, kezelésük helyi lehetőségeiről.

A minisztérium által rendelkezésünkre bocsátott adatok alapján 2013-ban Somogyban csaknem 4500 tonna veszélyes hulladékot termeltek a vállalkozások – tudtuk meg Abai Rolandtól, a Kaposvári Környezetvédelmi Kft. ügyvezetőjétől. – Annak érdekében, hogy a vállalkozásokat ne büntessék meg, be kell tartaniuk a veszélyes hulladékok besorolására vonatkozó szigorú előírásokat. Fontos még, hogy az adott hulladéknak megfelelő csomagolóeszközbe tegyék a veszélyeseket annak érdekében, hogy a környezetet ne szennyezhesse. E mellett a felrakodást, a közúton való szállítást és a tárolást is szigorúan szabályozza a törvény. A veszélyes hulladékokról évente hulladékjelentést kell készíteniük a vállalkozásoknak a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőségnek; meg kell adniuk mennyi, milyen fajta hulladék képződött, s kinek, milyen kezelésre adták át.

Abai Roland szerint nagy általánosságban veszélyes hulladéknak minősülnek a maró anyagok, az illékony szerves oldószerek, a fertőző, a mérgező, robbanásveszélyes anyagok, vízzel, levegővel elegyedve mérgező gázokat képező anyagok. Ezen kívül a fáradt olaj, a festékmaradék és göngyöleg, az egészségügyi hulladékok, tűk, lejárt szavatosságú gyógyszerek, háztartási vegyszerek. Ezeket a lakosság a helyi közszolgáltatónak díjmentesen adhatja át.

Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/utmutatas-adtak-hogy-ne-jelentsen-veszelyt-hulladek-573109