Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

2. húsvéti tojás és sonka vásár a Nagypiacon

2013-03-11

Húsvéti sonka és tojás fesztivál a Kaposvári Nagypiacon március 23-án, szombaton 7-től 14 óráig.

Egy hét múlva nyakunkon a húsvét, és mint tudjuk, ilyenkor reggelire sonka dukál. Erre kínál kiváló alkalmat a hétvégi sonka- és tojásfesztivál. A Kaposvári Nagypiac rendezvényén hatalmas kínálatból válogathatnak az odalátogatók.

A sonka nálam bizalmi kérdés. Mióta a rokonságban már nem vágnak disznót, azóta kétszer is meggondolom, hogy honnan vásároljam meg a húsvétra való ízletes, füstölt sonkát. Ha húst akarok venni, akkor nem kérdés, hogy a piacon szerzem be, nem pedig valamelyik hipermarketből. Kétségtelen, hogy az élelmiszerláncokban jobban fogy az olcsóbb, gyorsan pácolt, füstaromával kezelt sonka, de én azt javaslom, hogy aki teheti, az rendes, igazi füstölt sonkát válasszon, hiszen egy évben csak egyszer van húsvét.

Csont nélküli parasztsonka, kötözött sonka, tarja, csontos parasztsonka, mangalica sonka is várja majd a fesztiválra látogatókat.

Nagy Lajos kereskedőnél érdeklődtem a sonkák iránt. Azt mondja, ők bükkfával füstölt, sóban pácolt, falusi jellegű régi hagyományos sonkát árulnak, amely kisüzemben készül. A nagyobb sonkákat hat hétig, a lapockát négy hétig pácolják, ezután szikkasztják, leszárítják, 3-4 napig füstölik, majd ezután megy az érlelőbe, szellős helyre, hogy aztán a fogyasztókhoz kerülhessen. A sonka kilóját 1900-2100 forint között árulják.

Javaslat sonka főzéshez:

1. A sonkát áztassuk be hideg vízbe legalább 6 órára, vagy egy éjszakára. A vizet öntsük le.

2. Tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi.

3. A főzési idő kb. 1 óra/1 kg.

4. A sonkát a főzőlében hagyjuk kihűlni (A főzőléből levest, főzeléket főzhetünk).

 

Vető Ferenc kereskedő azt mondja, ők házi jellegű, sóval pácolt, hagyományos sonkát árulnak. A sonkákat 4-6 hétig pácolják, fontos, hogy megfelelő ideig pácolják és füstöljék. A vásárlók a darabolt sonkát, a combot kedvelik, de ez is családfüggő, hogy hol mennyien vannak. A kiscsaládosok nyilván nem vesznek meg egy nagy csontos parasztsonkát.

A főtt és füstölt ételek közkedvelt ízesítője sem maradhat el. A torma gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak. Akár pincében homok közé helyezve egy éven keresztül is tárolhatjuk. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart.

A húsvét elmaradhatatlan kelléke a tojás. Márpedig tojás akad bőven a piacon. Sajnos a takarmányárak drágulása a tojásárakon is meglátszik, így sokan meggondolják, hogy mennyit érdemes "elpazarolni" a díszítéshez. Természetesen a locsolásért járó hímes tojásokkal nem kell fukarkodni, nőtársaim nevében mondhatom, hogy senki nem akar az idén elhervadni.
Már 36 forintért vehetünk tojást, sőt már hímes, festett tojásokat is árulnak. A Kaposvári Egyetem boltjában jövő hét keddtől kaphatunk kedvezményes áron tojást, persze mérettől függően. A házi tojások közül a legdrágábbnak is 45 forint darabja.

 

Ne feledjék, szombaton várnak mindenkit a II. Sonka- és tojásfesztiválra a Kaposvári Nagypiacra. Érdemes kilátogatni és egyben beszerezni a húsvétra való finomságokat.

2. húsvéti tojás és sonka vásár a Nagypiacon 2. húsvéti tojás és sonka vásár a Nagypiacon