Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

Piacmustra: vessétek a magot!

2013-03-08

Hamarosan kezdődik a veteményezési időszak, a piacon pedig megjelentek a vetőmagok is. Már szokásosnak mondható piacmustrám közben megérdeklődtem, hogy mi mennyibe kerül, mit kell, vagy lehet ilyenkor elvetni. Beszámolóm következik.

Aki szívesen munkálkodik a kertjében, annak bizonyára jóhír a tavasz beköszönte. A növények jól átvészelték a hideg hónapokat. A legtöbb fagyra érzékeny gyümölcsfa rügyei sem károsodtak, viszonylag enyhe telünk volt.

A mai jó idő miatt sok árus kiköltözött a csarnokból. A piacon bóklászva igen bő választékkal rendelkező vetőmag standra lettem figyelmes. Itt mindent kapni, ami a tavaszi veteményezéshez kellhet. Virághagymákat is találtam, igen jó áron.

Csongrádi Zoltánné kereskedő azt mondja, hogy sajnos nem tudnak olyan kedvezményt biztosítani, mint a nagyáruházak, kötött árak vannak, de törekednek arra, hogy minőségi árut hozzanak, magyar terméket. A legtöbben dughagymát, borsót és sárgarépa vetőmagokat visznek, ugyanis ezeket nemsokára már el lehet vetni. Később, amikor már nem lesznek fagyok, akkor jön a zöldbab, uborka, stb. vetési időszaka. Csongrádi Zoltánné azt mondja, nagyon figyelni kell arra, hogy mit vetünk egymás mellé. Tököt és uborkát például nem lehet, mivel elfajzik, de ugyanígy az édes paprikát sem lehet az erős paprika mellé vetni. A paprikának valót pedig előbb meleg fólia alatt kell nevelni.

Szemügyre vettem az árakat is, viszont nem lehet átlagolni, mivel attól függ egy vetőmag ára, hogy milyen fajta. Például a sonka dughagymának, és a makói fehér dughagymának 400 forint csomagja, a makói hagymának pedig 950 forint kilója. Egy csomag cukorborsó vetőmagot már vehetünk 270 forintért, de akad olyan velőborsó is, aminek 2200 forint csomagja. Átlagban 60-70 szemet tartalmaznak ezek a csomagok. Desire burgonyát is találtam a vetőmagok mellett.  A kínálat igen bő, bármilyen vetőmagot is keresnek, itt biztosan megtalálják egy helyen. Csak ajánlani tudom.