Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

Piacmustra: minden, ami a hétvégi ebédhez kell

2013-02-22

Pénteken reggel a kaposvári Nagypiacon jártam, ahol megérdeklődtem, mi, hol, mennyibe kerül. Előző piacmustrám óta szinte alig változtak a kínált zöldségek, gyümölcsök árai, azonban most egy igazi finomságra bukkantam. Következzen a beszámolóm.

A régi csarnokban kezdtem a körbejárást, mivel a hideg idő miatt minden árus oda kényszerült. Már a bejárat előtt megakadt a szemem a csokrokba fogott, frissen vágott barkákon, amelyek igazán jól mutatnának otthon a vázában. Beljebb érve a már évek óta a piacon áruló kofákkal találkoztam. Ők a saját kertjükben termesztett zöldségeket árulják, valamint a friss házitojást. Többségük 40 forintért adja a tojást, azonban ha tovább emelkednek a takarmányárak, akkor ők is kénytelen lesznek árat emelni.

A kereskedők standjánál ismét nagy választékot találtam. Rádóczi Imre kereskedő azt mondja, a legtöbben még mindig az almát viszik, ennek 180-380 forint között van kilója. Az Idared almát veszik a legtöbben, ugyanis ez a legolcsóbb, csupán 180 forint kilója. A Jonagored almának 180-260 forint között, a Goldennek 190-260 forint és a Starkingnak 380 forint kilója. Narancsból is sok fogy, azonban már nincs akkora szezonja, de a legtöbb árusnál egységes, 280 ft/kg áron találtam. A legdrágább déli gyümölcs, még mindig a spanyol mandarin, ugyanis egyre drágábban lehet beszerezni, ennek 550 forint kilója, de találtam 350 ft/kg áron is. Banánból még mindig hiány volt a piacon, kevés árusnál volt, egységesen 450 ft/kg áron.

Két hete még arany áron mérték az epret, most azonban már olcsóbban, 1800 ft/kg áron is találtam, ezt Görögországból hozták. Emellett spanyol szőlőt is lehet kapni, 1350 ft/kg áron.

A legkeresettebb zöldség most a sárgarépa, fehérrépa és a burgonya. Magyar krumplit már 140 ft/kg áron is találtam, azonban a legtöbb árusnál 180-220 forintba kerülnek, attól függ milyen fajta. Retekből többfélét is kapni, ebből a fekete retek a legnépszerűbb, ami átlagosan 250 ft/kg, valamint a pirosretek, ami 165 ft/kg. Paradicsom szinte minden kereskedőnél van, 690-880 ft/kg közötti áron. Paprikát viszonylag olcsón, már 125 ft/kg áron is beszerezhetünk. A fokhagyma még mindig drága, egységesen 1200 forint kilója, a vöröshagyma pedig 150 ft/kg. Magyar káposztát 120-200 forintos kilogramm áron is vehetünk, ebből a savanyúság 360 ft/kg. Salátát 180-280 forint között árulnak. Karfiolt ismét kevés helyen láttam, átlagosan 550 ft/kg áron.

Tovább mentem az új csarnokba, ahol egy néni árulta frissen szedett gombáit. Nem árulta el, melyik erdőből valók, de biztosított róla, hogy nagyon finom mindegyik. Szárított gombát is árult, aki esetleg azt keresne, nála biztosan talál.


Egy másik bejáratnál megakadt a szemem a házi készítésű lekvárokon és szörpökön. Ugyan mi is szoktunk otthon befőzni, de sajnos elfogyott, így megérdeklődtem, mennyibe is kerülnek a különféle ízű lekvárok. Egységesen 690 ft egy üveggel. Kungli Ferenc kistermelő azt mondja, nagyon sok vitamin van ezekben a lekvárokban, sőt, van amelyik olyan hozzávalót tartalmaz, amelyet daganatos betegségek gyógyítására is használnak. Az összes lekvár tartósítószer mentes, a hozzávalókat pedig saját kertjéből szedi. Bodza és csipkeültetvénye mellett gyümölcsfái is gondoskodnak a lekvárhoz valóról. Szilvás, őszibarackos, áfonyás, körtés, almás, bodzás, stb. ízűből válogathatnak.

A tojás árak sem változtak, a legolcsóbban 36 forintért vehetünk a Kaposvári Egyetem boltjában, persze mérettől függően, akad 42 forintos is. A legdrágább tojás 45 forintba kerül, háztáji tyúkoktól.

A régió legnépszerűbb piacán tehát mindent megtalálhatunk, ami a hétvégi ebédhez kell. És a süteménybe való lekvárt is.