Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

Piacmustra: még mindig az almát veszik a legtöbben

2013-02-11

Körbejártuk a kaposvári Nagypiacot, és megérdeklődtük, mi, hol, mennyibe kerül. Minden standon minőségi áruk várják a vásárlókat, legyen az saját házi termesztésű vagy kereskedőnél kapható. Pénteki piacmustránk következik.

Tél lévén nincs olyan nagy választék gyümölcsök terén, de a sláger déligyümölcsök minden standnál kaphatók. Csik Gyöngyi kereskedő azt mondja, a legtöbben az almát viszik, ennek 180-380 forint között van kilója. Az Idared almát kedvelik a legjobban édes-savanykás íze miatt, és ez a legolcsóbb is, csupán 180 forint kilója. Bátran ajánljuk, kiváló almáspitébe is. A Jonagored almának 180-250 forint között, a Goldennek 190-250 forint és a Starkingnak 380 forint kilója. A narancsnak már nincs szezonja, de a legtöbb árusnál egységes, 280 ft/kg áron találtunk. A legdrágább déli gyümölcs pedig a spanyol mandarin, ugyanis egyre drágábban lehet beszerezni, ennek 550 forint kilója. Banánból hiány volt a piacon, kevés árusnál találtunk, egységesen 450 ft/kg áron.

Ha egy kis ínyencségre vágynak, ki kell nyitniuk a pénztárcájukat, ugyanis az epret vagy a szőlőt aranyárban mérik. Epret 2500 ft/kg áron találtunk, szőlőt pedig 1200 ft/kg áron.

Minden kofának vannak visszatérő vevői. Hartmann Ferencné azt mondja, 18 éve árul a piacon. Vele a régi vásárcsarnokban találkoztunk, mint ahogy a többi kereskedő is ide szorult a hideg idő miatt. Mindent, amit árul a saját földjén termeli meg, elmondása szerint legtöbbet burgonyát ad el. Gyümölcsöt ritkán, mert a család is szereti, de saját készítésű lekvárját is árusítja a piacon. A tojást 42 forintért árulja, és azt mondja, annak ellenére, hogy emelkedtek a takarmány árak, ő mégsem adja drágábban.

A legkeresettebb zöldség a retek, ebből is a fekete retek, amit átlagosan 250 ft/kg áron már meg is kaphatunk. De kedvelt még a koktélretek (165 ft/cs.) és a vajretek (350 ft/cs.) is. Paradicsomot rengeteg árusnál találtunk 690-880 ft/kg közötti áron. Paprikát viszonylag olcsón, már 125 ft/kg áron is beszerezhetünk. A fokhagyma még mindig drága, egységesen 1200 forint kilója, vöröshagymát azonban már 150 ft/kg áron kaphatunk. Magyar káposztát 120-200 forintos kilogramm áron is vehetünk, salátát pedig 180-280 forint között. Nagyon szép burgonyákat találtunk, volt olyan árus, akinél 5 fajtát is, átlagosan 180 forintért kilóját. Viszont karfiolt kevés helyen láttunk, ennek az 550 forintos kilónkénti ár lehet a magyarázata.

Tojást a legolcsóbban 37 forintért vehetünk a Kaposvári Egyetem boltjában, persze mérettől függően, akad 40 forintos is. A legdrágább tojás 45 forintba kerül, háztáji tyúkoktól.

A régió legnépszerűbb piacán tehát mindent megtalálhatunk, ami a hétvégi ebédhez kell. Jövő héten szombaton kolbásztöltő fesztivált rendeznek a piacon, amin mi is ott leszünk!