Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

A lakhatási támogatás változásai

2011-09-06

Augusztus 31-ével megszűnik a szociális alapú gázár- és távhőár-támogatás, ezért szeptemberi számlában ez már nem szerepel. Helyette a 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról rendelet alapján lakásfenntartási támogatás igényelhető.

Tisztelt Felhasználó!


Fontosnak tartjuk Önöket erről a változásról értesíteni, ezért az alábbiakban részletes tájékoztatást adunk. A támogatási kérelmeket a helyi önkormányzathoz kell benyújtani, amely jövedelem- és vagyonvizsgálatot végez, és pénzben és/vagy természetben is megállapíthatja a támogatást. Azoknak, akik eddig is jogosultak voltak a lakásfenntartási támogatásra, nem kell újra igényelniük a támogatást, azt a megállapító határozatban foglalt ideig változatlanul megkapják. Ugyanakkor azoknak, akik eddig jogosultak voltak a távhőtámogatásra, szeptember elsejétől nem jár "automatikusan" a lakásfenntartási támogatás, mivel több ponton változtak a feltételek.

A támogatás megállapításához szükséges jövedelemhatár 71.250 forint, vagyis az öregségi nyugdíjminimum 250 százaléka lesz. A jövedelemszámítás alapja, - a jelenlegi egy főre jutó jövedelem helyett -, a háztartás fogyasztási szerkezetét jobban kifejező, fogyasztási egységre jutó jövedelem lesz, amely reálisabban jeleníti meg az adott háztartás jövedelmi és kiadási viszonyait, hiszen a fogyasztás és a kiadások a háztartás tagjai számának emelkedésével nem egyenes arányban növekednek.

A kérelem benyújtásának módja: formanyomtatványon (személyesen vagy levélben). A formanyomtatvány letölthető a www.kaposvar.hu Lakossági információk – Ügyintézési iránytű – Lakásfentartási támogatás fülön, vagy személyesen kérhető a Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Igazgatóság Szociális és Gyermekvédelmi Irodában.

A kérelemhez csatolni kell:

  • a tulajdoni lapot
  • albérlet esetén két tanú aláírásával ellátott albérleti szerződést
  • önkormányzati bérlakás esetén a bérleti szerződést
  • pénzintézeti hiteltartozás esetén a kölcsönszerződést és az utolsó befizetés bizonylatát
  • 18 év feletti személy esetén iskolalátogatási igazolást és a kapott ösztöndíjról igazolást
  • fogyatékossági támogatásról a Magyar Államkincstár igazolását
  • 3 hónapnál nem régebbi közüzemi számlákat (víz, gáz, távhő, villany, lakbér, közösköltség, szemétdíj). Távhőnél a téli hónapok hődíj előlegéről igazolást a Kapos Holding Központi ügyfélszolgálat  ad.
  • a háztartás összes jövedelméről az igazolásokat
    • A havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző utolsó 1 havi nettó jövedelem igazolását (munkabér, GYES, GYED, GYET, családi pótlék, gyermektartás)
    • A nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelmet (egyéni vállalkozó esetén APEH igazolása, bejelentett alkalmi munkavállalás a foglalkoztató igazolását, egyéb esetben az alkalmi munkavállaló nyilatkozatát)
    • Nyugdíj és nyugdíjszerű ellátásban részesülő esetén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által év elején megküldött igazolás és az utolsó havi nyugdíjszelvény vagy folyószámla kivonatot
    • Munkanélküli esetén a Munkaügyi Központ igazolását a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátásról, illetve arról, hogy regisztrált munkanélküli, de ellátásban nem részesül.

A kérelem benyújtásának helye:

Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Igazgatóság Szociális és Gyermekvédelmi Iroda, ahol további bővebb információt is nyújtanak.

Kaposvár, Noszlopy G. u. 5.

Tel.: 82/501-501
e-mail: szociroda@kaposvar.hu

Hétfő: 13-16 óráig

Szerda: 8-12 és 13-16 óráig

Péntek 8-12 óráig

Fogyasztási egység:

A lakásfenntartási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol
a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,
a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,
a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,
a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,
a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma
tagonként 0,7.

A fenti arányszámok 0,2-del emelkednek, abban az esetben, ha a jogosult fogyatékossági támogatásban, emelt összegű családi pótlékban részesül, illetve ha gyermekét egyedül nevelő szülő él a háztartásban.

Vagyon:
az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek
a) külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát (jelenleg: 855.000,-Ft), vagy
b) együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát (2.280.000,-Ft) meghaladja, azzal, hogy a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott egy személygépjármű.